Als pijn langer dan 4 a 6 weken duurt, past het zenuwstelsel (het aansturingssysteem van het lichaam) zich aan aan de nieuwe situatie. Het lichaam kiest altijd de weg van de minste weerstand.

Het pijnlijke lichaamsdeel wordt vermeden bij het bewegen. Er ontstaat automatisch een nieuw bewegingspatroon. Dat gaat ongemerkt. Nadat de pijnlijke plek behandeld is, moet het zenuwstelsel zich opnieuw aanpassen, zodat het aangedane gebied weer mee mag doen in bewegen. Daar gebeurt vaak niet. Het lichaam gebruikt het gebied niet. Er ontstaat een onderbelasting, terwijl andere lichaamsdelen het werk moeten doen. Daar kan dan overbelasting ontstaan. Zo kan chronische pijn ontstaan, met behoorlijk functieverlies.

Chronische pijn komt heel veel voor. Binnen onze praktijk zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van deze klacht binnen het bio-psycho-sociale model. We zijn lid van het Landelijk Netwerk Chronische Pijn en het Netwerk Chronische Pijn Zwolle e.o. We werken veel samen met de revalidatie artsen, reumatologen en huisartsen en hun POH-GGZ op dit gebied.

Behandeling van chronische pijn is complex. Het betreft niet alleen de pijnlijke plek, maar ook het functioneren van de rest van het lichaam. Door de behandeling leert u om te gaan met de pijn. We streven er naar dat u ondanks de pijn toch kan functioneren zoals u dat wilt.

Kijk ook op www.netwerkchronischepijn.nl